Sunday, October 3, 2010

Ria Raye

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Sudah sekian lama tuan empunya blog ini tidak menjenguk blognya yang telah bersawang ini..kini, apabila tuannya sudah  terlepas dari kesibukan diri yang melanda, maka dia pun dgn rela hatinya menziarahi blognya yg terlalu menunggu kehadirannya ini.
Today, saye nak menulis tentang jamuan hari raya yang telah diadakan di rumah saya semalam..jamuan ini telah berjaya mengeratkan hubungan antara saya sekeluarga dengan tetamu2 yg datang dan telah berjaya mengajar diriku tentang keyakinan diri...
-Menu-
nasi mandi yg berbasahan
ayam panggang sedap
salad berkhasiat
sambal yg masam n pedas(bkn tumis tp blend)
kuah kari warne oren
laksa tersedap abad ini-mama masak : )
potato salad Amirah-resipi original Madinah
kek coklat berkrim disukai ramai
rojak buah Gombak Ria
karipap Wangsa Melawati
karipap Gombak Ria
kuih keria Gombak Ria
cupcake comell Gombak Ria
kuih cara berlauk Shah Alam
Karipap Shah Alam
jelly cocktail Gombak Ria
Bahulu Bangi melekat hangku(orang tg bendahara,kedah je tahu bahasa ni)
Buah tembikai yg menyegarkan
Buah-buahan bkn tempatan: epal merah, epal hijau n pear yg menyihatkan
Air SiRen:sirap + oren
LAI CI KANG marina tomyam restaurant yg menghilangkn dahaga d tengahari

 
* syukran jaziilan buat makcik2 ku, pakcik2ku, saudara2ku dn jiran2 ku yg banyak menolong n memberikan juadah2 tambahn yg amat menyelerakan

-8.00 pagi-
saye siap-siapkan adik-adik saye, mandikan diorang n pakaikan diorang baju cantik2..
ade satu kejadian terjadi di mana papa n mama saya mengalami kerugian yang teramat besar..Allah telah menguji kami untuk memberi nikmat yang lain kpd kami..klu nak tahu..rahsie..

-9.00 pagi-
saye dan mama bekerjasama mengharungi kerugian besar yang dihadapi..kami cepat-cepat buat kerja tanpa menghiraukan jiran2 yg panggil utk breakfast bersama mereka..kami buat kerja dah tak ingat benda lain dah..
tapi nasib baiklah ada jiran2 yg dtg menolong kami berdua..tambahan pula waktu tu, mak cik dan nenek saye dari Bangi datang..mujur besar kami..terima kasih Ya Allah..
Saye ditugaskan untuk buat potato salad yg menjadi menu wajib apabila ada makan2 di rumahku

-10.45 pagi-
Ketibaan tetamu yang ku nantikan...Angah's family and Andak's Family dan mak cikku, Tehwa..sepupu2ku yg comel tu datang menjengahkn muka mereka di hadapan pintu..saye senyum hingga ke pipi waktu tu..trus pergi salam2 n cium2 diorang pastu smbg buat kerja balik..

-11.45 pagi-
Nasi Mandi yg diambil di UIA pun sampai di rumahku..maka bermulalah kesibukan warga2 yg berada di dlm rumah utk menghidangkan makanan..semua org bekerjasama

-12.30 tghari-
tetamu-tetamu terawal adalah jiran2 tetangga..n then 2 org kwn papa..

-1.30 tghari-
brmula waktu ni, dah ramai dh org dtg..kwn2 papa, kwn2 mama, 6 orang kenalan Madinah, anak2 murid papa n ahli2 keluarga saye yg terdekat..
ade 2 kakak Turki datang tau..die masuk je rumah..die trus dukung budak2..pastu die  sembang2 dgn saye n ambil gambar byk2 dgn spupu2ku yg comeeeelll belaka..Qistina, Nuril, Husna, Farhana, Hawa,Syakir..mereka excited sgt nmpak budak2..rugi Ammar Fareez budak comel tak ade..

-3.30 tghari-
saye tercari2, manee la besties saye, khaleeda n nabilah..nmpknye, hampa..mereka tidak dpt memenuhi impian ku untk bagi mereka mkn byk di jamuan ni..hmm..pastu, Dinah, Amalin, Kamilah n Wani pun smpai..saye bagi mereka2 mkn byk..lps mkn, mereka2 ambil gambar same2 dpn rumah..

-6.30 petang-
anak2  murid Papa n kawan2 Papa masih memenuhi kawasan rumahku..meriah sgt..
haa..nilah waktu yg ditunggu-tunggu..ketibaan tetamu yg amat dirindui lg disayangi ramai..Tok Tam n her husband..wahh..syok mase ni..mereka ni adalah sepasang suami isteri yg amat mengambil berat ttg kami sekeluarga d Madinah..sooo caring..sgt peramah orangnya..dulu waktu saye sakit kt Madinah, die la yg dtg rumah tlg checkkan, tlg suntikkan..seroonok sgt dpt jumpe mereka berdua..kami rapat sgt waktu kt Madinah dulu..

-8.30 mlm-
Pak Cik Adam n family memeriahkan lg suasana..mereka juga adalah kenalan kami sekeluarga di
Madinah..inilah saat yg paling tak dpt dilupakan..warga2 Madinah berkumpul semula..dpt jumpe adik Inas..hmm..

-9.30 mlm-
kami menghantar nasi mandi untuk Tok Ngah di Damansara.. tok ngah dah lama benar nak makan nasi mandi tu..dlm kreta, suasana sgt hening dan sunyi..tahu kenape?smue orang tidur..zzzzz..pengsann spt baru shj menelan pil tidur..

-Pagi Ahad-
Saye, Papa n Mama mengemas dapur n mencuci periuk2 di luar rumah
seronok tgk Papa n Mama..mereka berdua berasa lega sgt sbb mknn habis n kerja2 rumah diselesaikan dgn cepat n bersama-sama..i'm proud of you two..and i'm very proud of my family..tahniah Papa n Mama..love you two..


 oklah, tu je buat kali ni..
nilai2 murni yg diterapkan spnjang 2 hari ni:
-jamuan ini mengeratkan hubungan kami sekeluarga dgn umat manusia: )
-kita akan merasa senang hati apabila dpt menggembirakn hati orang lain
-kita tak boleh panik apabila Allah memberi ujian kpd kita secara tiba2-tahniah papa n mama
-bekerjasama tanpa berkira sesama sendiri
-jamuan ni mengajar saya erti keyakinan diri untuk bercakap di khalayak ramai n berbual dgn orang ramai
-kalau kte yakin kte boleh buat, kte mmg boleh buat
-Allah memberi ujian untuk memberi nikmat yang lain untuk kita
terima kasih juge untuk Nur Najwa yg menjadi photographer utk majlis ni..:)
Enjoy Reading..harapnye tak borring lah ye bace..maklumlah..panjang sgt, saye pn tak sedar dah terrrpanjang..
Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh: )

*p/s:pesanan khidmat masyarakat untuk sesiapa yg ingin melihat gambar:
-gambar Ria Raye akan dikeluarkan pd edisi keluaran yg seterusnya..ini disebabkan oleh beberapa faktor yang menghalang..

7 comments:

  1. Thanks Mirah for such a nice write-up and meaningful reflection of our shawwal-get-together. Thanks so very much for your helping hands. Yes, really enjoy the time, chats with guests, and potato salad. Like it so much. I love you..-Papa

    ReplyDelete
  2. hikhik..my pleasure..love you too!!

    ReplyDelete
  3. saffura.. best sgt kte bce.. btwy.. sori tau ta dpt na pnhkn impian saf na bg kte mkn bnykkk2.. heee

    sori <3

    ReplyDelete
  4. eh takpe..tak de rezekilah namanya tu..

    ReplyDelete
  5. wow...sangat2 sangat best...so decriptive..i feel like im there while reading your nice write-up (pinjam word papa)..cik bleh imagine smua yg yg tulih ni..syahdu pn ade gak..huhu..ruginye cik tak de..klau x, bleh cik tlg mnjayakan majlis ni...congrats to u amirah, mama n papa..im proud of u..yah dh besar n mnjadi anak, kakak, pelajar n gadis sunti yg pintar dn solehah..congrats to yr mom n dad sbb berjaya mndidik yah...(haha..panjang plak cik komen)...luv u..

    ReplyDelete
  6. hihi..thank you..insyaAllah mudah2an..klu cik ti ade msti lagi5x best..lg merriah rumah.. love you too!!

    ReplyDelete
  7. Hi Dear..tak sangka terharu jugak ada nama Ammar Fareez..maaf anjang and family tak dapat pegi..he he..tahniah !!!dari tulisan blog ini, orang tahu you really appreciate love..teruskan perjuangan..

    ReplyDelete