Wednesday, October 14, 2015

Of Hospitals and Exams

Hey Asss.. Asss.. Assalamualaikum Dunia! I'm so shocked at the moment I realised that I last wrote was in 2012! Almost 3 years. Hewhew..It's been a really long while i haven't wrote anything in my very own blog here, huhu. some friends are asking me to update this "berhabuk" blog. so, tadaa, here i am. writing unconditionally . hihi. So, how's everybody? Doing good? Within these 3 years, there were so many things happened that I will not forget every single thing that had totally changed my perception and thinking of "life". Ok now, let's be "rojak pasembur" as I can only write with my mood brought together or else this post will be hanging here and there with no end. And my mood now is BM + English = Manglish. ohh my Inggeris! 

K.I.S.A.S

ok, a little bit of myself .. So as I told earlier, ade byk sgt benda yg dh ubah penerimaan & tanggapan saye ttg hidup. It's banyak! and I really mean it.  The last time I wrote here adalah masa form 4, (huhu 'adalah') dkt SMK Sungai Pusu, sekolah yg byk jgk ajar erti berkawan dan kehidupan.lps balik dari Madinah, i applied for smk sg pusu utk kelas aliran agama menggunakan result UPKK je, JE. sbb saye budak tak ambil UPSR.. huhu, bila org tanya upsr berapa A waktu tu, saya jawab kosong A. and everyone was shocked! and stared at me with the weird face. haha when i told them the truth, then only they smiled back at me. see? first impression is vital u know? ^^ and then i moved to KISAS, kolej islam sultan alam shah..form 4 dgn form 5 dkt sana.. Alhamdulillah i survived!! and alive..hehe. Actually, duduk asrama taklah teruk mana. u just have to make friends and befriend with the teachers.. and.. pap!! everything's gonna be okay! Tapi awal2 tu jgn cakaplah. whenever my parents and adik2 came to visit me, i was like .. yeayy it's the best day of my life! tunggu kt bwh asrama berejam rejam smpai family sampai pun takpe. hewhew. (ok, semorang pun mcm ni..tapi xpe nak cerita jgk). and once diorg nk balik.. huhu.. hanya mampu berhuhu.. (peluk2 pokok nangis.. mama saksi.. hihihi) . but then, alhamdulillah i survived! hanya perlu sedikit training dan kerendaman ayaq mata dan drama air mata dan dan mcm2.. ok but that's not my point. dkt kisas, adlh tempat sy mula semula mulanya betul2 belajar ttg fe'el org.. psl hidup.. psl ukhuwah & hargai setiap org dan benda dkt sekeliling kita.ok ok kita pergi straight lurus terus . At the very end of form 5, approximately 2 months before SPM, ade trial dgn SKK, it's Sijil Khas Kolej. and everyone's kalut2 getting ready for the exam. a week before skk, one day, i called Mama and Mama said that Papa was admitted to Pusat Rawatan Islam Kg Bharu due to frequent 'burping' a.k.a. sendawa. And I was like.. oh i wanna go back home now, like, really now! but i can't.. so, sy naik turun pejabat minta balik weekend tu utk tgk & jaga2kan Papa dkt hospital, and dapat. Alhamdulillah.

Seriously, hospital tu bagus sesangatnye . Islamic sgt. nurse smua pakai tudung, doktor dia islamik suruh solat2 ape semua.. pagi2 psg doa dhuha, zikir, ayat quran etc. ( well, alhamdulillah skrg ade certain general hospital yg dh practice psg ayat2 al-quran dan bacaan doa mcm ni, cthnya HSB dkt Alor Setar) poster dia smua tulis psl solat masa sakit, rawatan terapi dgn al-quran, zikir, etc. Alhamdulillah satisfied sgt.. tetiba waktu tu terasa mcm nk kerja situ besar nnti.. herher. ok dah. pastu dh habis weekend, baliklah asrama balik.. getting prepared for SKK. And then, one day, i called Mama and Mama said that Papa kena refer ke IJN, he was diagnosed of coronary disease. ade 3 saluran jantung tersumbat and he had to undergo "bypass" operation. kilat sabung menyabung guruh berdentum hati jantung berdebar luluh smua waktu tu.. yelah sbb first time kan hadapi ujian yg agak besar mcm ni.. kecik lagi waktu tu..(yeke?) "am i gonna lose Papa at this very young age?" tapi Papa tak makan daging? seafood pun tak? macam mana boleh..ahh, ape ni! Allah nak bagi sakit tu, bila2 jelah! sebab apa pun lah! Kun fayakun! Nak balik. tapi, lagi 2 hari SKK. Dann.. 2 hari lagi jgk Papa operate. Hari yg sama! huhu.. rasa nak habiskan skk cepat2. Mama waktu tu kena jd org yg paling kuat sgt.. yelah, suami dgn anak dua2 org berjuang pd hari yg sama. Papa berjuang utk terus hidup, dlm operation theatre, anak dia berjuang dlm dewan periksa. jawab skk dlm hati gundah gulana risau sedih semua. kawan2 dkt surau buat solat hajat, adik2 n kwn2 dorm smua doa x putus2 utk Papa. alhamdulillah, the doctors managed to operate Papa successfully. Terima kasih Allah! Terima kasih Doktor! . Mama ade ckp yg doktor bgtahu, bypass ni 50-50. tp jgn risau.. doktor2 kt ijn ni dh pakar buat bypass ni.. dah macam besiang ikan je.. (i was like : woww) ok, risau dh kurang sikit. sikit je. ok dah, alhamdulillah.. tapi, lps operate, Papa check in ICU.. ICU?? Ya Allah.. ICU bg seorang form 4 adlh sgt dasyat tahu? ok set, jumaat tu, habis je skk, terus pergi jumpa.. adalah, seorang yg bjawatan besar jgk dkt sekolah ni, tp bukan pengetua.. pengetua besar sgt.. ok, sy minta balik elok2. Beliau pun .. 
"kenapa nk balik? trial dh dekat?" 
" saya kena balik, ayah saya dalam icu skrg, baru lepas operation jantung"
"kalau awak balik, ayah awk boleh sihat ke?'
..........................................tettttt...............................
guruh berdentum kilat sambar menyambar burung2 terbang berserakan angin bertiup kencang lidah kelu seribu bahasa mata bulat terjojol. knp beliau ckp mcm ni?? adakah beliau xde ayah nk dirisaukan?? x tahu nak jawab ape dan mcm mana. nk mjawab, cikgu.. tak menjawab..sedih, geram..
"tapii...tapi ayah sy dlm icu.. saya nk kena tgk dia sblm apa2 jadi"pujuk dan pujuk dan pujuk lagi..
"ok, pergi ambil borang atas meja saya" . 
alhamdulillahhhhh. walaupun dalam hati.. hmm..

bulan puasa, ulang alik hospital.. waktu tu maktok, wan, makcik2 smua turun padang jaga papa & jaga kami kt rumah. walaupun waktu tu Maktok pun baru je recover.. operation jgk.. waktu tu wire berselirat dkt muka , badan Papa. badan kena tebuk sana, tebuk sini. communicate dgn cara tulis atas kertas je. waktu tuu.. hmm.. luluh jantung tgk my only Papa, the only hero, atas katil dgn wire machine penuh kt tepi. Papa nak cakap pun x boleh,.Makan tak banyak.. muka suram je..kami anak2 ni, nangis jgn ckplah.. (tp x nangis lah dpn Papa.. i'm a strong girl ma..my adik2 too) nangis kt dlm bilik je.. ok,waktu tulis ni pun dah teriyak.. huhu. Mama waktu tu down sgt, yelah, her other half dkt dalam tu, tgh struggle. x tahu ape nak jadi lps ni. tapi, Mama x tunjuk kt kami.. Ade sekali tu, Mama tunjuk surat yg Papa bg sblm masuk OT. Papa ade bg a sort of "surat wasiat" lah, kalau apa2 jd, Papa will always love Mama, etc. 2 minggu jgklah Papa jd penghuni ICU, lps tu baru masuk ward biasa. Papa kena belajar balik cara minum, cara bernafas, cara baring, cara duduk.. sbb lps operate jantung ni, memory seseorang x akan mcm dulu lagi. waktu jg Papa dkt IJN dgn Mama, maktok & wan & adik2 akan hntr makanan utk berbuka . Alhamdulillah ada maktok, wan, mak cik2, pak cik2, sepupu2 yg jd penguat Mama waktu tu.  support and motivate dr segala sudut . Dan Mama ada Allah jugak! Allah dah beri Mama satu kekuatan yg buat Mama betul2 kuat.  Alhamdulillah lah lps trial, ada 2 minggu cuti. Bolehlah jaga Papa kt rumah.. sambil2 study utk SPM.  And then, back to school.. dan... dapat panggilan interview utk prog Pensijilan DQ :) rasa nak peluk2 Papa n Mama waktu tu. so weekend tu, right after the interview, Papa dtglah jugak gagahkan diri nk support anak dia ni utk espiyem. Alhamdulillah.. dtglah jugak kan:) Waktu SPM, Papa dgn Mama x blh datang selalu. Sbb Papa pergerakan terhad. So makcik2 pakcik2 yg datang, bg support. Mama dtg jugak, tapi sorang2 :( . Yg paling best, maktok hantar ke sekolah and bagi kata2 semangat, support, w/pun waktu tu maktok pun tgh sakit. 

So finally, SPM's over!! Alhamdulillah.. dah2. balik. jaga Papa.

D.A.R.U.L Q.U.R.A.N

While everyone's happy enjoying their 3-months-holiday, sy enjoy sebulan pertama je. hihi . Alhamdulillah.. diterima masuk program Pensijilan DQ-UIAM , sesi 2014/ 2015 :) Alhamdulillah2.. every cloud has a silver lining. So, check in DQ pd Jan 2014. waktu tu Alhamdulillah Papa dah blh drive, dan Papa lah yg hntr sy utk first day! yey. DQ was a nightmare at first.. sbb ada Minggu Haluan Siswa waktu tu.. it's like orientasi lah, tapi fasi2 nya adlh lecturer2 kt situ.. MasyaAllah dia punya 'cengey' tu.. huhh kami semua rasa nak check out DQ waktu tu jgk, masuk PLKN lg bagus! ( sbb waktu tu dpt panggilan PLKN jgk. huhu) . tapi, MHS lah orientasi yg paling kami x blh lupa. sbb ia mengajar kami erti pengorbanan n susah, penat lelah nak hafaz al-Quran. masuk hutan, keluar hutan , masuk ladang getah, selam sungai, mandi lumpur, rentas bukit bukau, mcm2 lagi. huuhu, itu cerita lain. nntilah cerita, next next post. so dkt DQ, cuti kebanyakannya dihabiskan di kampung. Alor Setar. Maktok sakit. so, kita ni sbg cucu sulung, jagalah Maktok dan Wan kesayangan dkt kampung.. Sayang.. sayang sgt3 x tahu nk ckp mcm mana. Yelah, Maktok yg jaga dari kecik.. waktu Mama & Papa pergi belajar, sy duduk kt kg, dgn Maktok n Wan, dan jd budak kecik yg mengacau makcik2 pkcik2 dia belajar, conteng buku sana sini.. hewhew. Sorry, minta maap :D So ditakdirkan oleh Allah Ta'ala, sakit maktok dtg balik, jadi selalu check in check out hospital..dr form 4 lagi, selalunya cuti, balik jaga maktok kt hospital. Wan, Papa, Mama, Angah, Pak Ngah, Andak, Pakndak, Anjang, Paknjang, Tehwa, Ciknah, Pak cik,  Cikti, Ashumen, Tok Cik, Tok Su, Najwa, Ashra, Ijat, Ijah, Suher, ikmal, syifa, kami selalulah jgk berkampung kt sana..buat mcm rumah sendiri... tapi waktu tu x sekerap kt DQ, yelah..nak SPM kan..:) 
dkt HSB, Hospital Sultanah Bahiyah, byk benda yg membuka mata ni. Betapa doktor2, nurse, dietician, physiotherapist, mak guard, nak bg servis dan khidmat yg tip top utk keselesaan dan ketenteraman jiwa pesakit ( wuhuu ayat ^^) .tapi serious, betul lah tu.. murninya lah kerja mereka ni.. sebarkan bahagia pd orang lain.. tenangkan jiwa pesakit dan ahli keluarga, rawat lagi.. hmm.. i wish i can be one.. 
DQ's Registration Day

Ok, kat hospital, boleh tgk mcm2 emosi orang.. orang2 kt sana ada mcm2 role.. yg sedih bila melawat si pesakit, yg gembira bila mana mendapat ahli keluarga baru, yg bahagia bila disahkan bebas dari penyakit, yg memujuk bila ada yg gelisah, yg menenangkan bila ada yg gusar, yg merawat bila ada yg sakit,  yg menasihat bila ada yg tersalah langkah, dan yg menyediakan makanan bila ada yg lapar.. herher. (kafe HSB best sgt2! mcm2 makanan.. as i love to eat very much!) everything's perfect. semua ni sy dpt tgk bila round2 hospital, tgk2 org keliling.. bila? bila doktor suruh keluar sbb dia nk check maktok, waktu bwk maktok keluar2 pusing2 naik wheelchair, dgn waktu maktok tgh tidur.. hehe.. i just love the way everyone's playing their role perfectly! pagi2, akan ada bacaan doa utk semua warga hospital. bila time sedara2 dtg visit, waktu tu kita dpt tgk emosi org yg mcm2.. ada yg cool, yg risau terlebih, yg redha, yg motivating, yg bawa makanan sdp2.. hihi.. maktok selalu lah jgk suruh pergi beli makanan sedap2 kt bawah, tahu cucu maktok sorang ni suka makan.. hihi. sayang maktok ! wan dgn makcik2 dgn Ashumen pun selalu jamu makanan best2. ok, lapar pulak.  
dkt hospital, Wan & Maktok akan sembang2 pasal mcm2, dan byk jgklah belajar dari mereka. tarbiyah orang tua2.. Wan selalu share ilmu2 baru.

Ada sekali tu, Wan sesak nafas sbb risaukan Maktok. Waktu tu maktok kena admit lg sekali. dan Wan risau sgt2.. bila Maktok dh selamat sampai hospital, saya dgn makcik dgn Ashraf kt rumah ni, terperanjat sesangat bila Wan sesak nafas. barely able to breathe. so, kami bawa Wan ke Hosp Alor Setar, masuk emergency room. Bila dh buat ECG smua benda, hosp tu refer Wan ke HSB. Allah ! mcm mana ni.. Mak Tok baru je admit sana. kalau maktok tahu, mesti lg risau maktok dibuatnye. huhu.. relax..relax.. 


Ambulance semua dah standby kat luar. Wan kena usung dgn wheelchair, masuk ambulance. MA tu tanya samada saya @ Ashraf yg nak teman Wan dlm ambulance. Ashraf offer diri, sbb dia kan lelaki. dia yg nak ada kt tepi Wan . MA bg saya naik jgk, tapi xpelah, teman Angah kami yg nak kena drive sorang2. Then, siren ambulance pun terpasang, kami pun follow belakang. pecut sekali dgn ambulance tu.. langgar semua lampu, potong semua line. Ashraf cerita, dlm ambulance, Wan dah pesan macam2.. as if dia dah nak pergi..:( huhu, alhamdulillah.. tak lagi Wan, tak lagi.. everyone needs you. Maktok needs you.. Sampai je HSB, staff2 hospital pun sambut. masuk red zone terus. wan kat bawah. maktok kat ward atas. Wan punyalah pesan jgn bg Maktok tahu langsung. 4 jam kami dgn anak2 maktok & wan yg lain tunggu, ulang alik atas bawah tgk dua2 mak ayah mereka check in hospital dlm masa sehari. Punyalah jenuh kami meng-cover bila Maktok dok tanya mana Wan, Wan tak datang ka? huhu..

Lepas 5 jam, Wan sign agreement yg Wan tak mau masuk ward dan akan tanggung apa2 risiko lps tu. Wan sign sbb wan tak nak Maktok syak apa2.. Next step, we act normal as if nothing happened dan Maktok x pernah tahu langsung ttg cerita ni.

so, the last time jaga maktok, dkt rumah.. Disember 2014. waktu tu Maktok ok lagi. boleh makan dgn kami dkt meja, boleh minta nak makan apa..

Hujung Jan 2015, IQRaC, (nama club kami kt DQ) , tgh sibuk buat preparation utk SYABAB, satu kem orientasi utk adik2 dkt tg malim. and i am one of the committees . kem tu hari jumaat. hari rabu, i received a call.. Maktok tgh struggle.. Maktok tgh nazak.. kilat sabung menyabung guruh berdentum hati jantung berdebar luluh lg sekali. Maktokkk.. waktu tu mcm2 tebayang dlm fikiran. so, cari orang lain ganti utk kem tu, dan petang tu jugak, Mama ambil dkt DQ, pehtu terus pechuuuww , straight away to alor setar. sampai2 je, terus peluk cium maktok, semua org ada dkt tepi maktok. orang datang ziarah tak henti2. maktok nk makan ape semua bagi.. tapi, maktok makan sikit2 je.. tak lalu.. semua anak2 cucu2 maktok ada kat tepi maktok.. tak tinggal langsung Maktok. dipendekkan cerita, pagi sabtu, pukul 7 pagi lebih, Maktok menghembuskan nafas beliau yg terakhir.. dalam dakapan suami, kami anak beranak maktok, dekat rumah.. atas katil yg Maktok dah baring utk tempoh 3 tahun yg lepas. approximately. :') Dalam sedih, sebenarnya terasa syukur jugak, Alhamdulillah maktok pergi dengan cara baik, dengan anak cucu semua ada kat tepi. Suami tercinta ada kat sebelah ajar mengucap. Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan? huhu.. Alhamdulillah.. selesai semua urusan semua lepas Zohor, dan alhamdulillah semuanya lancar. Dan yg seronokkan hati sikit, Maktok punya pusara dkt depan mihrab masjid. Jadi maktok bolehlah dengar Wan punya suara imamkan jemaah hari2.. huhu.. ni bayangan sendiri saje.. Maktok dengar ke tak.. Wallahua'lam.. Wan pun boleh tengok lalu lalang sebelah Maktok hari2 bila datang masjid:)
Alhamdulillah.. Maktok dah selesai.. kita? Macam mana lah nanti?

Al-Fatihah.


----------------------------------------------------------------------------------------------


Ok, esok final exam . Exam terakhir kat DQ. Seorang kawan saya ni ( identiti dirahsiakan.. hakhak) masih terlantar berbaring atas katil saya. demam panas sejak 2 hari lepas. teruk jugak demam dia waktu tu. macam2 petua mak dia kt utara semenanjung nun, mak saya, bg dekat saya n kawan2 utk apply kan kt si A ni. (ok, namakan dia si A lah kan).dialah sahabat seperjuangan, segelakkan, senangisan. Sayang dia.  So, nak dijadikan cerita, ptg ahad tu, kami kena ke hospital sbb si A ni dh teruk sgt2. huhu waktu tu redha tawakkal jelah sbb x prepare lg utk esok. dalam hati, Ya Allah.. dia lagi lah kesian, x dpt nk study sgt pun, demam. huhu. sedih sgt waktu tu tgk kondisi dia. jalan punn x larat, berwheelcha lah dia.. huhu mcm2 kami usahakan , cari daun bunga raya lah, air badak lah, hundred plus nye lagi, sampai pak cik prebet jd supplier kami beli benda2 ubat2 smua kat luar. terima kasih pak cik Khalid! hehe. ok, smpai je hospital, masuk red zone. huhu.. dlm tu, ya Allah.. kesiannya.. baby kecil2 lagi dah menangis2, wire berselirat.. pakcik2 tua sesak nafas kena pakai nebuliser semua benda tu, ada yg accident.. huhu cekap sgt doktor2 dgn nurse2 dlm tu buat kerja. berlari sana sini. pehtu, si A ni, dia kena warded kejap, utk masukkan 3 botol air.. sebab dia dh hilang byk tenanga.. huhu.. duduklah kami dua org melayu di satu sudut ward yg dikellilingi oleh pakcik makcik adik abang india yg lain. ward tu ada ramai india! haha. sabar jelah nak.. 

Alhamdulillah lah diorg baik2. sembang2 ramah sgt mcm dh lama kenal! si A atas katil ni, dah lemah ketiduran. kesian sangat. letih. mak dia kt kampung dok call risau.. takpa makcik, anak makcik elok depa jaga.. hehe. waktu tgh tunggu si A ni, adalah beberapa doktor dan nurse datang tanya, offer nk maghrib bjemaah sekali tak? huhu bagusnya lah..sibuk2 pun tak tinggal jemaahnya. alhamdulillah sejuk hati mak nak..
 dalam dok tunggu tu jgk, dengar nurse2 bersembang.. " ni kita ada terima 4 lg body, accident. aku solat pun tak lagi. yg 3 body tengahari tadi dah kena tuntut. accident teruk dkt.. " fuhh mayat tu mcm barbie doll diorg je.. 

pukul 10.15 p.m lebih, si A pun blh discharge. so kami pun tunggu Ustaz Alias & isteri dtg ambil. Terima kasih Ustaz! bawa kawan saya ni mai hospital.. waktu tu, kami nampak mcm2, ade yg dtg dari pusat serenti, shiverring tgh tahan gian, ada baby kecik demam.. lahaii kesiannya awak dik.. dan dlm masa yg sama jgk, si A ni tebuk2 Al-quran dgn cek, tanya soalan, utk esok. Terima kasih awak! w/pun waktu tu awak tgh menggeletaq demam.. hehe. Balik asrama, budak2 halaqah sambut, buat makan mcm2, nak bg kawan diorg yg demam ni lalu makan. riuh laa bilik cek malam tu, gelak2 makan2 nk ceriakan si A ni. padahal esok exam. huhu tawakkal jelah nak..

Hai awakk!! ye awak, si A! saya sayang awak tau! Tuhan je yg tahu sayangnya mcm mana ^^
Alhamdulillah.. the exam went well. And Allah helped me in the way I don't expect at all. Alhamdulillah lah. nampaklah jugak tang mana yg mumtahin dok tebuk tu. walaupun ada yg tersekat2. 


wuuw panjangnya lahaii post kali ni. yelah, bukan selalu kan? hehe. so, inilah ceritanya.. Of Me, Hospitals and Exams. I just wanna say that, whenever u do good and cheer people up, u will always obtain help and rewards from the Almighty, no matter what. I'm not boasting or what, but then, i just wanna share my own experience so that you, you and you, can apply this in ur life. Alhamdulillah lah byk hikmah dan pertolongan Allah bilamana kita tolong & bahagiakan org lain. tak nak lah cerita lebih2 kan.. personal.. herher. tapi nak katanya.. ada jelah! :) bahagia pun bahagia.. bila tgk orang lain ceria.. the feeling.. huhu.. cannot be described! heaven! 

ok, that's all . lps ni , i will share some recipes that i tried at home. xdelah dasyat sgt, tapi utk share kita2 anak muda, boleh lah.. minta maaf salah silap, dah baca, nak comment apa2, comment kt bwh ni. boleh lah utk penambahbaikan ke ape ke.
so, Do Good, and Be Good! follow insta, twitter, fb saye, @saffurashukran . ok, doakan saya ok utk result final exam sem 1 haritu, tgh tunggu result lah ni. doakan result saya ok, doakan saya sihat dan doakan doakan doakan yg terbaik . take care semua! Assalamualaikum. Fi Amanillah

small bee,

-saffurashukran-



Darul Quran

Lovebirds
Apples of Maktok and Wan's eyes

Maktok with cucu2 
The Menantus

Auntie ni, understanding sgt. ayat hari2 : waktu melawat dah tamatt..

Maktok- 2012






1 comment:

  1. tahniah2..best..lawak..syahdu..petir bersambung kilatlah..ape2 je lah...mende gok??

    ReplyDelete